2018.gada 10. maijā, vienkopus pulcējoties vadošajiem Latvijas ekonomikas pētniekiem, biznesa nozares līderiem un valsts pārvaldes pārstāvjiem, nodibināts Latvijas Produktivitātes, Efektivitātes, Attīstības un Konkurētspējas (LV PEAK) forums.

Foruma iniciatori ir Latvijas Universitāte (LU) un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā un tā mērķis ir veikt neatkarīgu un zinātniski pamatotu analīzi par Eiropas Savienības (ES) un Latvijas konkurētspēju un produktivitāti, kā arī piedāvāt konkrētus risinājumus tās uzlabošanai.

LU foruma darbībā iesaistīsies ne tikai ar intelektuālo pienesumu, bet arī finansējumu 10 tūkstošu eiro apmērā. Foruma dibināšanas pasākumā LU rektors prof. Indriķis Muižnieks akcentēja: “Pasaules pieredze liecina, ka valsts panākumus nodrošina uz zināšanām un tehnoloģijām balstīta efektivitāte, konkurētspēja un attīstība. Un mums Latvijā ir jāstrādā, lai vairotu visas šīs komponentes.”

Arī viens no foruma idejas autoriem un dalībniekiem LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes dekāns asoc. prof. Gundars Bērziņš uzsvēra: ”Pasaule piedzīvo objektīvas pārmaiņas un vēsture māca, ka valstis, kuras tās ignorē, zaudē ne tikai naudu, bet arī cilvēkus. Tas nozīmē, ka roku rokā jāstrādā pētniekiem, uzņēmējiem un politiķiem, lai spētu rast labākos risinājumus Latvijas konkurētspējas un produktivitātes palielināšanai. Mūsdienās vairs nepietiek tikai ar labu izglītību un attīstītu zinātni, jābūt arī atbilstošai uzņēmējdarbības videi. Tāpat vien nepietiek tikai ar politisku gribu pieņemt lēmumus, nepieciešamas arī zināšanas, pieredze un nopietna datu analīze.”

Klātesošie foruma dibinātāji atzina, ka zemā konkurētspēja un produktivitāte šobrīd Latvijā ir aktuāla problēma. Tai ir dažādi cēloņi, piemēram, kvalificētu pētnieku un inženieru trūkums, nepietiekams valsts finansējums (publiskie iepirkumi augsto tehnoloģiju jomā), nepietiekama universitāšu un industrijas sadarbība, investīciju trūkums un citi.

Lai rastu risinājumus, kā paaugstināt ES dalībvalstu konkurētspēju pasaulē, 2016. gada septembrī ES Padome lēma, ka eirozonas valstīs jāveido Nacionālās produktivitātes padomes. Katra valsts padomes var veidot pēc saviem ieskatiem, taču svarīgākais – lai analīze būtu neatkarīga, akadēmiskajās aprindās pieņemama un starptautiski atzīstama.

EK viceprezidents Valdis Dombrovskis uzsvēra, ka konkurētspējas trūkums bija iemesls, kāpēc 2007. gadā Latviju tik smagi skāra ekonomiskā krīze. “Veidojot forumu, vēlos aicināt, lai tā rezultāts būtu regulārs Latvijas konkurētspējas ziņojums, kurā tiktu analizēti visi nozīmīgākie tās faktori. Tāpēc priecājos, ka foruma dibināšanā klātesošs ir ne tikai akadēmiskais un banku sektors, bet arī valsts pārvalde – lai atziņas nebūtu tikai teorētisks darbs, bet tiktu ņemtas vērā praktiskā valdības darbā un rezultētos konkrētā rīcībā.”

Forums tiks sasaukts regulāri un strādās pēc "domnīcas" principa. Tā padomē uzrunāti un piekrituši darboties Dr. Laimdota Straujuma, Dr. Gundars Bērziņš, Andris Piebalgs, Dr. Inna Šteinbuka, Dr. Juris Binde, Dr. Mārtiņš Kazāks, Dr. Arnis Sauka, Dr. Jānis Priede, Raimonds Aleksejenko un virkne citu ekspertu.

Izvēlētais laiks foruma dibināšanai ir īpaši piemērots, jo vienlaicīgi LU BVEF no 10. līdz 12. maijam notiks starptautiskā zinātniskā konference "Ekonomikas un uzņēmējdarbības attīstības jaunie izaicinājumi - 2018: Produktivitāte un ekonomiskā izaugsme", kurā viesosies EK viceprezidents Valdis Dombrovskis.

Dalīties