2020. gada 11. martā Latvijas Universitātes (LU) 78. starptautiskās zinātniskās konferences ietvaros LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (BVEF) Produktivitātes zinātniskais institūts "Latvijas Universitātes domnīca LV PEAK" (LV PEAK) sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā rīkoja Nacionālā produktivitātes dialogam veltītu sekciju "PRODUKTIVITĀTES CELŠANA IZAUGSMES RISKA APSTĀKĻOS”.

Sekciju atklāja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja p.i. Andris Kužnieks un LU BVEF dekāns, Produktivitātes padomes LV PEAK priekšsēdētājs prof. Gundars Bērziņš. Sekciju vadīja LU Produktivitātes zinātniskā institūta direktora p.i. prof. Inna Šteinbuka. Pēc ziņojumu prezentācijām sekoja diskusija, kurā piedalījās pētnieki, politiķi, NVO pārstāvji un uzņēmēji.

"Laikā, kad Latvijas ekonomikas izaugsme COVID-19 izplatības un citu riska faktoru dēļ sabremzējas, vienīgais, kas varēt mūs izvest no recesijas, ir produktivitātes celšana," sekcijā uzsvēra prof. Inna Šteinbuka.

Savukārt, EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja p.i., Andris Kužnieks sacīja: “Eiropas Komisija ir izvirzījusi ambiciozu mērķi: līdz 2050. gadam panākt, ka Eiropa ir klimatneitrāls kontinents. Tam ir arī dalībvalstu, tai skaitā Latvijas atbalsts. Eiropa tiecas būt digitāla, zaļa un izlīdzināt sociālās un tiesiskās nevienlīdzības plaisas un šķēršļus. Produktivitāte visu šo mērķu sasniegšanā ir ļoti būtiska – darāmā ir daudz, un resursi jāapsaimnieko viedi un ar pēc iespējas lielāku atdevi. Tad ieguvējs būs ikviens.”

Ar ziņojumiem konferences sekcijā uzstājās Pārresoru koordinācijas centra vadītājs Pēteris Vilks, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā ekonomikas padomnieks Mārtiņš Zemītis, SSE Rīga profesors un Ilgtspējīga biznesa centra direktors Arnis Sauka, SIA “LMT” prezidents, LV PEAK padomes loceklis, Vidzemes Augstskolas profesors Juris Binde, LU BVEF dekāns, Produktivitātes padomes LV PEAK priekšsēdētājs prof. Gundars Bērziņš, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis un Latvijas Bankas galvenais ekonomists Oļegs Krasnopjorovs.

Īpašā sekcija tika rīkota ar mērķi turpināt Latvijas Produktivitātes Padomes LV PEAK aizsākto Produktivitātes dialogu, iesaistot pētniekus un partnerus no Latvijas valsts pārvaldes un NVO. Atbilstoši Latvijas Republikas Ministru kabineta 2019. gada 29. oktobra lēmumam LV PEAK pārstāv Latvijas republiku Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu produktivitātes padomju tīklā, kas uzliek par pienākumu LV PEAK veicināt Produktivitātes dialogu Latvijas sabiedrībā, lai dotu iespēju dažādu interešu pusēm apspriest valsts produktivitātes problēmas un identificēt kritiskos elementus to risināšanai.

Vēl viens LV PEAK uzdevums, kā ES dalībvalstu produktivitātes padomju tīkla dalībniekam, ir ikgadējā produktivitātes ziņojuma (Ziņojums) izstrāde, tāpēc īpašās sekcijas papildu mērķis bija apspriest Ziņojuma galvenos virzienus, iezīmējot nepieciešamās pētniecības jomas.

Īpašās sekcijas prezentācijas ir pieejamas: https://www.bvef.lu.lv/index.php?id=70088

Dalīties